Ako a kedy je ten správny čas kúpiť nehnuteľnosť?

Či je človek slobodný, zadaný, profesne sa hľadáme alebo už máme kariéru rozbehnutú doma či v zahraničí, na drvivú väčšinu z nás to príde - rozhodovanie sa či kúpiť a čo vlastne kúpiť. Každý má svoju predstavu o dokonalom bývaní, to ale neexistuje.

Neprísť o peniaze, o šancu , aby nehnuteľnosť ktorú ste si vyhliadli a aby všetko prebehlo hladko  a byť ochotný pristúpiť na jemné kompromisy - to všetko s Vami bude zdielať Váš realitný maklér.

Tak kedy teda kúpiť byt?

Byť vlastníkom nehnuteľnosti je snom väčšiny z nás. Dáva nám pocit istoty a dôležitý faktor je to, že je to skvelá investícia do budúcnosti. Keď sa už raz odhodláme nehnuteľnost vlastniť, je dobré zvážiť nasledujúce faktory:

  • Rozpočet a Vaše príjmy vám ukážu reálne možnosti, kde a aký byt začať hľadať.
  • Vaša situácia vám zase ukáže aký veľký byt, prípadne dom potrebujete. Pri hľadaní nehnuteľnosti je dobré mať priority, ktoré sú pre vás dôležité a zase kritériá, pri ktorých môžete prijať kompromis. S kúpou nehnuteľnosti nadobudnete istou a dávku slobody, je na Vás ako si ju zariadite a ako dlho v nej budete bývať a ako s ňou naložíte.
  • Na rozdiel od nájmu, máte finančnú stránku tiež vo svojich rukách, nikto Vám nezvýši nájom, nezmení podmienky a je len na Vás aké plány s ňou máte. Nehnuteľnosť je tiež dá sa povedať jednoduchá a transparentná investícia, ktorou sa môžete istiť na dôchodok.
  • V neposlednom rade je aj fakt, že hypotéky dnes sú neporovnateľne výhodnejšie ako pred piatimi a viac rokmi. Rekordne nízke úroky sú silným argumentom pre kúpu nehnuteľnosti.
  • Pokiaľ ale nie ste momentálne v situácii, ktorá Vám umožňuje kúpu, je prenájom rozhodne výhodnejší.
  • Prenájom je výhodný, ak je vaša aktuálna životná situácia stále v období veľkých zmien. Ak ešte neplánujete rodinu alebo viete, že sa v blízkom čase presťahujete, chcete meniť zamestnanie, je nájom jednoznačne lepšia forma bývania.